Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

İTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü, İTÜ bünyesinde ve Tuzla ilçesinde 1992 yılında kurulmuş olan Denizcilik Fakültesi’nde bulunmaktadır. Fakülte, Marmara Denizi’ne olan 400 m lik kıyısı ve toplamda 70.000 m2 lik yerleşim alanıyla eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Bölümün eğitimi, İTÜ Maçka Kampüsü’nde verilen İngilizce Hazırlık Sınıfı hariç, üniformalı olarak verilmektedir. Ders programında, temel mühendislik derslerine ek olarak, Gemicilik, Seyir dersleri, Denizcilik İngilizcesi, Yük İşlemleri, Denizcilik Meteorolojisi, Deniz Hukuku, Temel Yüzme Becerisi, Denizde Güvenlik ve alanla ilgili dersler zorunlu ve seçmeli olarak yer almaktadır. Öğrencilerin mezun olabilmek için tamamlamaları gereken açık deniz eğitimi (staj süresi) 12 aydır. Genellikle 1.sınıf ve 2.sınıfın sonunda 3’er aylık kısa stajlar yaparak gemi üzerinde denizcilik mesleğiyle tanışan öğrenciler, 3.sınıfın 2.döneminde yer alan 6 ay süreli açık deniz eğitimlerini tamamlarlar.

Öğrenciler üniversite tercihlerini yaparken normal eğitimin yapıldığı İTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü dışında, Uluslararası Ortak Lisans Programı (UOLP) ile yürütülen ücretli SUNY programını da tercih edebilirler. SUNY programı öğrencileri eğitimlerinin bir kısmını Amerika'nın alanındaki en köklü akademik kurumlarından olan New York Eyalet Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nde (SUNYMC) geçirmektedirler. UOLP Mezunları, çift diploma almakta ve dünya çapında geçerli diplomaları ile cazip iş koşullarına ulaşarak kariyer yapabilmektedir. UOLP öğrencileri 1. ve 2. sınıf yaz dönemlerinde SUNYMC Eğitim Gemisi'nde açık deniz eğitimi görmektedir. 3. ve 4. sınıf Tuzla’da İTÜ Denizcilik Fakültesi'nde tamamlanmaktadır. Normal bölümdeki öğrenciler gibi SUNY programı öğrencileri de 3.sınıfın 2.döneminde yer alan 6 ay süreli açık deniz eğitimlerini alarak, mezuniyet için gereken 12 aylık toplam staj süresini tamamlarlarlar. SUNY programlarıyla ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Her iki bölüm öğrencileri de, “Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi” olarak bölümden mezun olurlar ve T.C Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesindeki Gemi Adamları Sınav Merkezi’nde sınava girdikten sonra “Uzakyol Vardiya Zabiti” ehliyetlerini alırlar.

Bu ehliyetleri ile çeşitli ulusal/uluslararası ticari gemilerde çalışmaya başlarlar ve kanunda belirtilen hizmet süreleri sonunda Uzakyol Birinci Zabiti, ardından da Uzakyol Kaptanı seviyelerine ulaşırlar.

Ek olarak bölüm mezunları, denizcilik şirketlerinde genel müdürlük, işletme müdürlüğü, teknik müdürlük, güverte enspektörlüğü ve personel enspektörlüğü gibi görevlerin yanında; belirlenmiş bir deniz tecrübesinin ardından Türk Boğazları Bölgesi'nde ve Türk limanlarında kılavuz kaptanlık da yapabilmektedirler.

Ders Programları

2004 - 2005 / Güz Dönemi Öncesi

2004 - 2005 / Güz ile 2009-2010 / Güz Dönemleri Arası

2009 - 2010 / Güz ile 2013-2014 / Güz Dönemleri Arası

2013 - 2014 Güz ile 2017 - 2018 / Güz Dönemleri Arası

2017 - 2018 Dönemi Sonrası